Default Header Image

Concurs pe rastaurări estetice dentare

STUDENȚII USMF „NICOLAE TESTEMIȚANU” PARTICIPĂ, ÎN PREMIERĂ, LA UN CONCURS MONDIAL DE RESTAURARE ESTETICĂ DENTARĂ

 

concurs mondial de restaurare estetică dentară

În premieră, studenți din anul IV și V de la Facultatea de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au participat la prima etapă a Concursului mondial de restaurare directă a dinților Global Clinical Case Contest 2019-2020, organizat de compania internațională Dentsply Sirona

Concursul s-a desfășurat în data de 20 februarie curent și a mobilizat treisprezece viitori stomatologi. În cadrul acestei etape participanții au avut posibilitatea să-și etaleze capacitățile de modelare și de restaurare estetică directă a dinților pe simulatoare, după metoda Black. Lucrările au fost evaluate de un juriu profesionist, format din cadre științifico-didactice ale Facultății de Stomatologie: Oleg Solomon, decan; profesorii Valeriu Burlacu și Sergiu Ciobanu; conferențiarii Diana Uncuța, Dorin Istrati și Valeriu Fala. 

La final, membrii juriului au nominalizat trei câștigători ai primei etape a concursului, care au întrunit criteriile de restaurare estetică a dinților. Finaliștii etapei preliminare sunt Galina Panuș, Dorin Roșca și Laura Istrati, studenți în anul V. Evaluatorii au apreciat manoperele după formă, culoare, gradul de transparență, calitatea suprafeței, lipsa desprinderilor marginale, atitudine față de țesut, contacte ocluzale ș.a. 

concurs mondial de restaurare estetică dentarăDecanul Facultății de Stomatologie, Oleg Solomon, a menționat că acest concurs, desfășurat la nivel mondial, a determinat studenții să concureze pentru a deveni cei mai buni în stomatologie. „Aici studentul demonstrează că posedă cunoștințe despre anatomia dintelui, sau cum se aplică corect materialele dentare moderne și anume metode de tratament conform clasificărilor internaționale. În acest concurs, la fel de importante sunt criteriile de identificare a dinților restaurați în raport cu cei naturali - aspectul estetic, formă, culoare ș.a.”, a menționat președintele juriului.

Oleg Solomon a specificat că participanții au realizat lucrările cu  materiale stomatologice moderne utilizate în tehnologia dentară, oferite gratuit de compania internațională Dentsply Sirona.

Valeriu Burlacu, profesor la Catedra de stomatologie terapeutică a universității noastre, a explicat că acest concurs de performanță va evalua după principiul masterclassului. „Îndemn toți studenții să se implice în activități practice cu stomatologi profesioniști și vor obține cunoștințe, abilități și inspirația de care au nevoie, astfel devenind specialiști de talie internațională”, a subliniat profesorul.

concurs mondial de restaurare estetică dentară

Potrivit coordonatorului concursului Dorin Istrati, conferențiar universitar la Catedra de stomatologie terapeutică a USMF „Nicolae Testemițanu”, întreaga echipă a rămas plăcut surprinsă de abilitățile avansate ale studenților la această etapă. „Tinerii au executat lucrări demne de profesioniști, care, uneori, nu le practică toți doctorii cu experiență în clinicile stomatologice din țară. Am decis să optăm, în premieră, pentru restaurările de clasa a II-a, deoarece și aceste manipulări sunt complicate, dacă nu sunt redate și executate corect conform cerințelor. Este important ca studenții să conștientizeze scopul acestui concurs și materialele utilizate, pentru că au avut oportunitatea să lucreze cu sisteme de bonding de ultimă generație, sisteme de aplicare a matricelor și multe alte produse de specialitate de top”, a constatat membrul juriului.

În cea de-a doua rundă, finaliștii etapei preliminare vor efectua restaurarea estetică la pacient, după metoda Black. Ulterior, toate rezultatele vor fi fotografiate și transmise companiei Dentsply, cu sediul european la Moscova, Federația Rusă, care vor fi supuse evaluării finale. Câștigătorul național urmează să ne reprezinte țara la semifinala mondială a concursului Global Clinical Case Contest 2019-2020, care va avea loc în capitala Rusiei, iar marea finală se va desfășura în Elveția.

Global Clinical Case Contest a fost inițiat în anul 2014, iar țara noastră participă pentru prima dată la acest concurs. Concursul are drept scop susținerea și dezvoltarea tinerilor cercetători profesioniști înzestrați cu abilități practice estetice, instruirea acestora pentru a aplica tehnici avansate de lucru și a utiliza materiale și instrumente dentare moderne, precum și oportunitatea de a-și demonstra cazurile clinice, dar și de a reprezenta instituția pe arena internațională.

Dentsply Sirona este cel mai mare producător de soluții și materiale dentare profesionale din lume - produse de top din domeniul consumabilelor, echipamentelor, tehnologiilor și produselor de specialitate.