03 DECEMBRIE 2021
LANSAREA PROCESULUI DE ACREDITARE INTERNAȚIONALĂ A PROGRAMELOR DE STUDII MEDICINĂ, STOMATOLOGIE ȘI FARMACIE
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a inițiat procesul de acreditare internațională a programelor de studii Medicină, Stomatologie și Farmacie conform standardelor Federației Mondiale de Educație Medicală (FMEM, World Federation for Medical Education). Solicitarea respectivă a fost acceptată de Agenția Independentă de Acreditare și Rating (AIAR, Independent Agency for Accreditation and Rating) din Kazahstan, care a acreditat universitatea noastră la nivel instituțional în anul 2019, fiind abilitată de FMEM. La această etapă, facultățile elaborează rapoarte de autoevaluare pentru fiecare program în parte în conformitate cu standardele FMEM.
03 NOIEMBRIE 2021
O METODĂ INOVATIVĂ ÎN DOMENIUL STOMATOLOGIEI APRECIATĂ CU AUR LA PATRU SALOANE INTERNAȚIONALE DE INVENTICĂ
Conferențiarul universitar Oleg Solomon, șeful Catedrei de stomatologie ortopedică „Ilarion Postolachi”, decanul Facultății de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, este membru al echipei comune de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (UDJG), România, care a obținut, în anul curent, mai multe medalii de aur la patru saloane de inventică din Marea Britanie, Canada, Croația și Polonia. Echipa de inventatori de peste Prut este reprezentată de profesorii universitari: Kamel Earar, Anamaria Zaharescu și Gabi Topor de la Facultatea de Medicină și Farmacie, UDJG.
Invenția constă în aplicarea unei metode pentru decontaminarea spaţiului endodontic și a celui cu microorganisme parodontale patogene utilizat în stomatologie. Aceasta ține de coasistarea a două sisteme neconvenționale de tratament: injectare de apă oxigenată de 5% stabilizată chimic și terapia fotodinamică antimicrobiană cu laser de tip DENMAT–SOL. Decontaminarea judicioasă mecano-chimică axată pe coasistarea celor două sisteme reprezintă soluția principală în tratamentul parodontitelor apicale cronice extinse.
Avantajele acestui tratament sunt: decontaminare eficientă, ușor de aplicat, elimină riscul dezvoltării rezistenței bacteriene, fungice și virotice, are efect sinergic, oferă o rezistență sigură la recontaminare, reduce intervalul de timp necesar tratamentului, previne extinderea zonei afectate. În plus, procedura este necostisitoare și presupune un număr redus de etape de lucru.
USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au dezvoltat un parteneriat de durată, dar sunt la prima colaborare în domeniul inventicii. Felicitări echipei de inventatori pentru aceste performanțe!
16 IANUARIE 2020
UN NOU GRUP DE STOMATOLOGI AMERICANI AU FOST ADMIȘI LA PROGRAMUL INTERNAȚIONAL ÎN STOMATOLOGIE LA USMF „NICOLAE TESTEMIȚANU”
39 de medici stomatologi, - cetățeni rezidenți americani, au început săptămâna curentă studiile la Programul Internațional în Stomatologie (IDP - International Dental Program) la Facultatea de Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Este al doilea grup de medici stomatologi instruiți în cadrul programului de secundariat clinic în Stomatologie, lansat în ianuarie anul trecut.
Medicii secundari au venit însoțiți de reprezentantul oficial al universității noastre în SUA, Josef Mamaliger, preşedintele companiei „UMUSA” de recrutare a studenţilor din California și profesorul Luis Dominicis, preşedintele Societăţii Stomatologilor din Los Angeles. În contextul acestui eveniment, echipa administrativă a USMF „Nicolae Testemițanu” - rectorul Emil Ceban, prorectori, șefi de departamente și reprezentanții Facultății de Stomatologie au avut o întrevedere cu delegații americani.
Discuțiile au vizat per general obiectivele și direcțiile de activitate în următorul an academic atât pe segmentul instruirii studenților la programul de studii superioare integrate în Stomatologie cu durata de cinci ani, cât și pe cel al programului de studii postuniversitare prin secundariat clinic de doi ani. Au fost abordate unele aspecte în vederea asigurării procesului didactic cu ustensile stomatologice, echipament, precum și materiale instructiv-didactice. De asemenea, părțile au analizat unele probleme ce țin de selectarea și documentarea cetățenilor străini, condițiile de cazare și de trai pe perioada șederii lor în țara noastră.
Rectorul Emil Ceban a subliniat că unul dintre aspectele-cheie în realizarea programului de studii în secundariat clinic ține de dezvoltarea abilităților practice ale medicilor stomatologi, fapt ce va asigura o pregătire și mai bună a specialiștilor. În alt context, rectorul a menționat necesitatea pregătirii Facultății de Stomatologie pentru reacreditarea, în termen, a programelor de studii vizate.
Josef Mamaliger a apreciat responsabilitatea echipei administrative pentru toți studenții străini, care-și fac studiile la universitatea noastră și a remarcat competențele profesionale ale cadrelor profesoral-didactice, dar și bunăvoința şi deschiderea acestora pentru a oferi susținere, în special, mediciniștilor.
Menționăm că, în prezent, la USMF „Nicolae Testemițanu” își fac studiile 71 de studenți americani la facultățile de Stomatologie și Medicină nr. 2 și 76 de medici stomatologi, cu reședință în California, la Programul Internațional în Stomatologie în limba engleză. Programul presupune doi ani de studii full-time - 7 ore zilnic, 17 săptămâni în semestru, după care medicii vor obține un certificat de absolvire a studiilor postuniversitare în Stomatologie prin secundariat clinic. Ulterior, fără a susține diferențe de curs, absolvenţii IDP vor avea de promovat un examen în California, SUA.
13 MARTIE 2016
CURS PENTRU STUDENȚII DE LA FACULTATEA DE STOMATOLOGIE!
În data de 13 martie 2016, între orele 10:00-12:00, în incinta aulei de la etajul III a Centrului Stomatologic Universitar din str. T. Ciorbă, 42, va fi organizat un curs de instruire pentru studenții de la Facultatea de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”.
Cursul va fi ținut de medicii stomatologi de la Școala Dentară din Chapell Hill, SUA, iar cu prezentări vor participa și studenți americani. Instruirile se vor desfășura în limba engleză.
La eveniment sunt invitați să participe toți studenții de la Stomatologie, din anii I-V.
Pentru mai multe detalii despre vizita delegației accesați: http://usmf.md/events/event/id/47
14 MARTIE 2016
Stomatologi din SUA în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”
În perioada 12-20 martie 2016, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” va găzdui o delegație de la Universitatea Carolina de Nord (UCN), SUA, formată din medici stomatologi: Dr. Burton Horwitz, Dr. Stephen Mackler, Dr. Danny Mora, Dr. Felicia Swinney, Dr. Nazir Ahmad, precum și 5 studenți.
Fiind divizați în patru echipe, aceștia vor acorda ajutor medical gratuit copiilor orfani de la Internatul din Străşeni, timp de cinci zile. Totodată, medicii americani vor ţine cursuri pentru studenţii de la Facultatea de Stomatologie şi vor participa la mai multe întrevederi oficiale, inclusiv cu administrația Universității noastre.
Vizita se va desfășura în contextul misiunii umanitare a medicilor stomatologi din SUA şi a parteneriatului de colaborare dintre Şcoala Dentară a UCN din Chapel Hill şi USMF „Nicolae Testemiţanu”.
Retrospectiva vizitei medicilor stomatologi din SUA la USMF „Nicolae Testemițanu”
Medicii stomatologi și studenții de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, SUA, și-au îndeplinit cu succes misiunea pentru care au venit la Chișinău. Timp de o săptămână, membrii delegației, fiind asistați de studenții stomatologi de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au consultat și au tratat peste 80 de copii din familii social-vulnerabile și din orfelinate.
La finalul vizitei, oaspeții americani s-au întrunit cu reprezentanții administrației Universității noastre pentru a face totalurile și pentru a discuta despre continuitatea proiectului.
Potrivit medicului stomatolog Burton Horwitz, cel mai mare beneficiu al acestui proiect este nu doar posibilitatea pentru studenții americani de a învăța o altă cultură, ci și de a lucra în echipă cu tinerii moldoveni. Studenta Allison Tran a apreciat pozitiv schimbul de experiență de care a avut parte în Republica Moldova: „Am lucrat eficient și am învățat mult de la studenții dvs., sper că și ei au avut ce învăța de la noi. Apreciez această oportunitate. În plus, o cauză bună merită tot efortul, mai ales când vezi cât de recunoscători sunt copiii după ce îi tratezi”.
Prorectorul pentru relații internaționale, Mihail Gavriliuc, a pus în discuție posibilitatea de a continua acțiunea în cadrul Facultății de Stomatologie, cu resurse proprii, atât umane, cât și materiale. La rândul său, Diana Uncuța, șef catedră Propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, a susţinut că tratamentele vor continua, studenții fiind pregătiți să facă voluntariat pentru a trata copiii defavorizați. În plus, prorectorul Gavriliuc a îndemnat specialiștii din ambele țări să efectueze cercetări în comun, care să fie ulterior publicate în reviste științifice internaționale.
Ion Lupan, decanul Facultății de Stomatologie, a mulțumit reprezentanților de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, în special pentru susținerea mobilităților academice a profesorilor și studenților de la Facultatea de Stomatologie, care, pe parcursul vizitei de anul trecut în SUA, au reușit să acumuleze o bună experiență.
„Lucrul la patru mâini, adică acțiunea profesor-student și viceversa, este o practică preluată de la colegii noștri și este aplicată acum și la Universitatea noastră, iar posibilitatea de a lucra cu acești copii, tacticile de comunicare abordate, sunt cele mai bune modalități de a obține experiență în profesie”, a menționat Oleg Solomon, prodecan, Facultatea de Stomatologie. Totodată, prodecanul a mai precizat că, în fiecare an, grupul de studenți stomatologi care participă la proiect va fi schimbat. Aceasta le va oferi posibilitatea mai multor tineri să acumuleze instruirea și practica necesară.
Cei cinci medici stomatologi și cei cinci studenți americani s-au aflat la USMF „Nicolae Testemițanu” în perioada 12-20 martie 2016. Pe parcursul vizitei, aceștia au ținut și cursuri în domeniul stomatologiei pediatrice pentru studenţii de la Facultatea de Stomatologie, care au trezit interesul specialiștilor noștri. La sugestia partenerilor, urmează să fie înaintată Ministerului Sănătății propunerea de a introduce această specialitate în procesul de instruire postuniversitară la USMF „Nicolae Testemițanu”.
Menţionăm că printre specialiştii care au participat în acest proiect se regăsesc: Dr. Burton Horwitz, Dr. Stephen Mackler, Dr. Danny Mora, Dr. Felicia Swinney, Dr. Nazir Ahmad, Carli Antor, Allison Tran, Caroline Latta, Megan Hayworth, Caitlin Thomas, Brian Kennealy, Major Christopher Rogers, Ion Lupan, Elena Stepco, Oleg Solomon, Diana Uncuța, Alexandru Mancea, Grigore Lozovan, Ana-Patricia Gumeniuc, ajutați de asistenți universitari și laboranți.