Cooperare internațională

Colaborare internațională

13 MARTIE 2016

CURS PENTRU STUDENȚII DE LA FACULTATEA DE STOMATOLOGIE!

În data de 13 martie 2016, între orele 10:00-12:00, în incinta aulei de la etajul III a Centrului Stomatologic Universitar din str. T. Ciorbă, 42, va fi organizat un curs de instruire pentru studenții de la Facultatea de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanu”.

Cursul va fi ținut de medicii stomatologi de la Școala Dentară din Chapell Hill, SUA, iar cu prezentări vor participa și studenți americani. Instruirile se vor desfășura în limba engleză.

La eveniment sunt invitați să participe toți studenții de la Stomatologie, din anii I-V.

Pentru mai multe detalii despre vizita delegației accesați: http://usmf.md/events/event/id/47

 

14 MARTIE 2016

Stomatologi din SUA în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”

În perioada 12-20 martie 2016, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” va găzdui o delegație de la Universitatea Carolina de Nord (UCN), SUA, formată din medici stomatologi: Dr. Burton Horwitz, Dr. Stephen Mackler, Dr. Danny Mora, Dr. Felicia Swinney, Dr. Nazir Ahmad, precum și 5 studenți.

Fiind divizați în patru echipe, aceștia vor acorda ajutor medical gratuit copiilor orfani de la Internatul din Străşeni, timp de cinci zile. Totodată, medicii americani vor ţine cursuri pentru studenţii de la Facultatea de Stomatologie şi vor participa la mai multe întrevederi oficiale, inclusiv cu administrația Universității noastre.

Vizita se va desfășura în contextul misiunii umanitare a medicilor stomatologi din SUA şi a parteneriatului de colaborare dintre Şcoala Dentară a UCN din Chapel Hill şi USMF „Nicolae Testemiţanu”.

Retrospectiva vizitei medicilor stomatologi din SUA la USMF „Nicolae Testemițanu”

DSC_4847

Medicii stomatologi și studenții de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, SUA, și-au îndeplinit cu succes misiunea pentru care au venit la Chișinău. Timp de o săptămână, membrii delegației, fiind asistați de studenții stomatologi de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, au consultat și au tratat peste 80 de copii din familii social-vulnerabile și din orfelinate.

La finalul vizitei, oaspeții americani s-au întrunit cu reprezentanții administrației Universității noastre pentru a face totalurile și pentru a discuta despre continuitatea proiectului.

Potrivit medicului stomatolog Burton Horwitz, cel mai mare beneficiu al acestui proiect este nu doar posibilitatea pentru studenții americani de a învăța o altă cultură, ci și de a lucra în echipă cu tinerii moldoveni. Studenta Allison Tran a apreciat pozitiv schimbul de experiență de care a avut parte în Republica Moldova: „Am lucrat eficient și am învățat mult de la studenții dvs., sper că și ei au avut ce învăța de la noi. Apreciez această oportunitate. În plus, o cauză bună merită tot efortul, mai ales când vezi cât de recunoscători sunt copiii după ce îi tratezi”.

DSC_4814

Prorectorul pentru relații internaționale, Mihail Gavriliuc, a pus în discuție posibilitatea de a continua acțiunea în cadrul Facultății de Stomatologie, cu resurse proprii, atât umane, cât și materiale. La rândul său, Diana Uncuța, șef catedră Propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, a susţinut  că tratamentele vor continua, studenții fiind pregătiți să facă voluntariat pentru a trata copiii defavorizați. În plus, prorectorul Gavriliuc a îndemnat specialiștii din ambele țări să efectueze cercetări în comun, care să fie ulterior publicate în reviste științifice internaționale.

Ion Lupan, decanul Facultății de Stomatologie, a mulțumit reprezentanților de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, în special pentru susținerea mobilităților academice a profesorilor și studenților de la Facultatea de Stomatologie, care, pe parcursul vizitei de anul trecut în SUA, au reușit să acumuleze o bună experiență.

„Lucrul la patru mâini, adică acțiunea profesor-student și viceversa, este o practică preluată de la colegii noștri și este aplicată acum și la Universitatea noastră, iar posibilitatea de a lucra cu acești copii, tacticile de comunicare abordate, sunt cele mai bune modalități de a obține experiență în profesie”, a menționat Oleg Solomon, prodecan, Facultatea de Stomatologie. Totodată, prodecanul a mai precizat că, în fiecare an, grupul de studenți stomatologi care participă la  proiect va fi schimbat. Aceasta le va oferi posibilitatea mai multor tineri să acumuleze instruirea și practica necesară.

DSC_4827

Cei cinci medici stomatologi și cei cinci studenți americani s-au aflat la USMF „Nicolae Testemițanu” în perioada 12-20 martie 2016. Pe parcursul vizitei, aceștia au ținut și cursuri în domeniul stomatologiei pediatrice pentru studenţii de la Facultatea de Stomatologie, care au trezit interesul specialiștilor noștri. La sugestia partenerilor, urmează să fie înaintată Ministerului Sănătății propunerea de a introduce această specialitate în procesul de instruire postuniversitară la USMF „Nicolae Testemițanu”.

Menţionăm că printre specialiştii care au participat în acest proiect se regăsesc: Dr. Burton Horwitz, Dr. Stephen Mackler, Dr. Danny Mora, Dr. Felicia Swinney, Dr. Nazir Ahmad, Carli Antor, Allison Tran, Caroline Latta, Megan Hayworth, Caitlin Thomas, Brian Kennealy, Major Christopher Rogers, Ion Lupan, Elena Stepco, Oleg Solomon, Diana Uncuța, Alexandru Mancea, Grigore Lozovan, Ana-Patricia Gumeniuc, ajutați de asistenți universitari și laboranți.